Deeplinken van WorldCat.org naar uw OPAC (Nederlands)

Adviezen voor Nederlanse klanten

(Advice for Dutch customers.)

Wat is deeplink?

Deeplink is een tool die een record in WorldCat met de online catalogus van uw bibliotheek verbindt.

Waarom zouden bibliotheken een catalogusdeeplink in de Registry installeren?

WorldCat Registry gegevens worden iedere dag door miljoenen informatiezoekers gebruikt m.b.v. de belangrijkste zoekmachines zoals Google en Yahoo! en m.b.v. webservices die WorldCat-data vanuit de Registry en vanuit de WorldCat bibliografische database terugsturen naar vele andere online applicaties.
Indien u een catalogusdeeplink in het Registry-instellingsprofiel onderhoudt, zullen meer gebruikers uw catalogus vinden en raadplegen.
Als uw Registry-profiel geen deeplink bevat, kunnen internetgebruikers vanuit het WorldCat-record uw catalogusrecord niet rechtstreeks bereiken. Ze zullen in plaats daarvan op uw homepage belanden en vervolgens moeten zij nog een keer de zoekactie naar het record herhalen.

Hoe kan ik mijn bibliotheekcataloguslinks updaten?

Als u bij de WorldCat-registry bent aangemeld en toestemming hebt gekregen om uw instellingsprofiel te beheren, klik dan op de "My Institutions" link rechtsboven op elke Registry-pagina. Klik op de naam van de instelling waarvoor u een deeplink gaat installeren. Het instellingsprofiel wordt getoond. Klik op “Online Catalog” in het profielnavigatiemenu aan de linkerzijde van de pagina. Dan kunt u of handmatig een cataloguslink installeren, of de Registry automatisch de deeplink laten voorstellen.

Kan de Registry helpen bij het opzetten van een catalogusdeeplink voor mijn bibliotheek?

Ja. Het opzetten van een deeplink kan ingewikkeld zijn door verschillende catalogusproducten. De WorldCat Registry toont automatisch een voorstel voor de URL-syntaxis voor een deeplink. Om de deeplink-URL te generen gaat u naar de online catalogus en kopieert u de URL van een willekeurig record. Klik in de Registry op “Edit this page” bij het “Online catalog” profiel. Plak de gekopieerde URL in het veld “Get automatic suggestions” en klik op de “Suggest Links” knop. De Registry zal verschillende linksyntaxis voorstellen op basis van door u geleverde voorbeeldlink. Zorg dat u de voorgestelde links test voordat u deze in uw Registry-profiel opslaat. Klik op de Testlink naast elke voorgestelde URL. De link opent een nieuw venster van de webbrowser en laadt de voorgestelde URL-syntaxis met een huidig ISBN, ISSN of OCLC nummer dat aan het einde van de URL-string is toegevoegd. (In ieder geval heeft OCLC een standaardnummer geselecteerd van een alom beschikbare bron). Een succesvolle test moet uw lokale systeeminterface weergeven en daarbinnen kunt u uw plaatselijk record van het testmateriaal zien. (Als u dit record niet in uw catalogus heeft wordt er een boodschap "record niet gevonden" getoond.)

Klik op de knop “Save changes” om uw wijzigingen op te slaan.

Wordt mijn online catalogusleverancier ondersteund door de deeplink voorstelfunctie?

De WorldCat Registry kan automatisch catalogusdeeplinks voor vele leveranciers en online catalogusproducten voorstellen. Een lijst met ondersteunde syntaxis van leveranciers en link-voorbeelden is op de WorldCat xISBN bookmarklet en Bibliotheek Lookup servicepagina beschikbaar.

Onze bibliotheek is OCLC lid. Wanneer beginnen de Registry-updates van mijn catalogusdeeplinks in WorldCat.org na de installatie te werken?

Als uw bibliotheek bevoegd is om uw WorldCat holdings in WorldCat.org  te vertonen, zullen de  updates van uw online catalogus deeplinks op de volgende werkdag, na 24 uur operationeel zijn.

Zijn er specifieke adviezen voor Nederlandse klanten?

Ja. Indien uw cataloguslink in PiCarta is geïnstalleerd (dit is het geval als er vanuit PiCarta een link naar uw eigen OPC actief is), kunt u de volgende deeplink, die door de OCLC developers in Leiden is ontwikkeld, plakken op “Online Catalog direct to OCLC Number”:
http://ppwww.pica.nl/oclc_opc_link/oclc_opc_link.php?HILN=2&OCLCNum=

Voordat u deze link gaat plakken, moet u uw eigen ILN-nummer bij deze URL invullen. Wijzig  HILN=2 in bijvoorbeeld HILN=56 als het ILN nummer van uw bibliotheek 56 is. Vergeet niet om de updates op te slaan.