Skip to main content
OCLC Support

Identificeren van de publicatie

Identificeren van de publicatie

Het is van belang om een onderscheid te maken tussen:
- Identificeren van de publicatie (identification of the resource)
- Vaststellen van de primaire bron (preferred source of information)

Identificeren van de publicatie (identification of the resource)

Bij het identificeren van een publicatie zijn het type beschrijving en wijze van uitgeven/publicatie (mode of issuance) van belang:

  • De comprehensive description (RDA Toolkit 2.1.2 Comprehensive Description) is min of meer vergelijkbaar met de open-titel-methode.
    "A comprehensive description is used to describe the resource as a whole" (RDA Toolkit 1.5.2 Comprehensive Description).
    De volgende verschijningsvormen kunnen voorkomen:
    • Single unit
    • Multipart monograph or serial
    • Integrating resource
  • De analytical description (RDA Toolkit 2.1.3 Analytical Description) is vergelijkbaar met de afzonderlijke beschrijving van delen.
    "An analytical description is used to describe a part of a larger resource (RDA Toolkit 1.5.3 Analytical Description).
    De volgende verschijningsvormen kunnen voorkomen:
    • Single unit
    • Multipart monograph or serial
    • Integrating resource

Vaststellen van de primaire bron (preferred source of information)

Als de publicatie is geïdentificeerd die als basis voor het bibliografische record fungeert, gelden de algemene instructies voor de selectie van de primaire bronnen van informatie die worden behandeld in paragraaf 2.2 van de RDA Toolkit (RDA Toolkit 2.2 Sources of Information).

  • Publicaties bestaande uit één of meer pagina's, bladen, vellen of kaarten (of afbeeldingen van één of meer pagina's, bladen, vellen of kaarten) (RDA Toolkit 2.2.2.2 Resources Consisting of One or More Pages, Leaves, Sheets, or Cards (or Images of One or More Pages, Leaves, Sheets, or Cards)
    In deze situaties wordt de titelpagina, het titelblad of de titelkaart (of een afbeelding ervan) als primaire bron gebruikt: "use the title page, title sheet, or title card (or an image of it) as the preferred source of information." Mocht deze primaire bron ontbreken, dan wordt in deze paragraaf verder toegelicht hoe te handelen.
  • Publicaties bestaande uit bewegend beeld (RDA Toolkit 2.2.2.3 Resources Consisting of Moving Images)
    "If the resource consists of moving images (e.g., a film reel, a videodisc, a video game, an MPEG video file), use the title frame or frames, or title screen or screens, as the preferred source of information. If the title frames or title screens only list the titles of the individual contents and another source forming part of the resource has a formally-presented collective title, use as the preferred source of information the first applicable source with a formally-presented collective title."
    Oftewel, gebruik in het geval van bewegend beeld het titelframe of de titelframes, of het titelscherm of de titelschermen, als de primaire bron van informatie. Als de titelframes of titelschermen slechts de titels van de afzonderlijke inhoudelijke bijdragen weergeven en er is een andere bron die onderdeel is van de publicatie en die een officieel gepresenteerde collectieve titel bevat, gebruik dan de eerst beschikbare bron met een officieel gepresenteerde collectieve titel als de primaire bron van informatie.
  • Overige publicaties (RDA Toolkit 2.2.2.4 Other Resources)
    "If a source of information only lists the titles of the individual contents and another source forming part of the resource has a formally-presented collective title, use as the preferred source of information the first applicable source with a formally-presented collective title."
    Als de bron van informatie slechts de titels van de afzonderlijke inhoudelijke bijdragen weergeven en er is een andere bron die onderdeel is van de publicatie en die een officieel gepresenteerde collectieve titel bevat, gebruik dan de eerst beschikbare bron met een officieel gepresenteerde collectieve titel als de primaire bron van informatie.


Als er verschillende bronnen als primaire bron kunnen worden gekwalificeerd, volg dan de richtlijnen van paragraaf 2.2.3 More Than One Preferred Source of Information.
Als de informatie om de publicatie te identificeren niet aan de publicatie zelf kan worden ontleend, volg dan de richtlijnen van paragraaf 2.2.4 Other Sources of Information.

Bij verschillende elementen in de RDA Toolkit is aangeven wat de bronnen zijn om de informatie aan te ontlenen. De richtlijnen bij de specifieke elementen zijn bepalend. Maar vaak wordt vanuit de elementen verwezen naar de algemene instructies.

Voorbeelden
2.3.1.2 Sources of Information, behorend bij 2.3 Title
2.4.1.2 Sources of Information, behorend bij 2.4 Statement of Responsibility
2.8.1.2 Sources of Information, behorend bij 2.8 Publication Statement

Informatie uit verschillende bronnen

Een van de uitgangspunten van RDA is dat identificerende gegevens letterlijk worden overgenomen, zodat een publicatie eenvoudig identificeerbaar is. Het aanvullen van gegevens kan als volgt worden onderscheiden:
1. Toevoegen van een element dat nog ontbreekt in het record.
2. Toevoegen van gegevens aan een reeds bestaand element in het record.

Binnen RDA is alleen het eerste punt toegestaan; het tweede niet. Het ontlenen van gegevens aan verschillende bronnen binnen en buiten een publicatie is op zich toegestaan, maar het 'mengen' van deze gegevens binnen één element is niet conform RDA. Er bestaat altijd de mogelijkheid om e.e.a. te verduidelijken in een annotatie.

Voorbeeld 1
Op de titelpagina staat de titel gevolgd door de auteur. Dit wordt in kmc 4000 «titel» / «naam van auteur».
Als bijvoorbeeld in het colofon staat 'redactie: «naam van auteur»' en uit de inhoud van de publicatie blijkt dat de zogenaamde auteur alleen de functie van redacteur heeft, mag de verantwoordelijkheidsvermelding in kmc 4000 niet worden gewijzigd in bijvoorbeeld: / redactie: «naam van auteur». De verantwoordelijkheidsvermelding behorend bij de hoofdtitel is uitgangspunt.
Dat de functie van de auteur van redactionele aard is, kan worden verantwoord in kmc 4201.

Voorbeeld 2
Op de titelpagina staat de titel gevolgd door een auteur. Dit wordt in kmc 4000 «titel» / «naam van auteur».
Als in het colofon staat dat de publicatie uit het Engels is vertaald door een auteur - vertaald uit het Engels door «naam van vertaler» -, dan mag dit gegeven worden toegevoegd aan kmc 4000, omdat dit element hierin nog volledig ontbreekt. De inhoud van kmc 4000 wordt dus als volgt: 4000 «titel» / «naam van auteur» ; vertaald uit het Engels door «naam van vertaler». Er worden geen vierkante haken gebruikt, omdat de gegevens worden ontleend aan de publicatie.

Overige bronnen van informatie

In de RDA Toolkit luidt paragraaf 2.2.4 Other Sources of Information: "If information required to identify the resource does not appear on a source forming part of the resource itself (see 2.2.2.1), take it from one of the following sources (in order of preference):
a) accompanying material (e.g., a leaflet, an "about" file) that is not treated as part of the resource itself as described in 2.2.2.1
b) other published descriptions of the resource
c) a container that is not issued with the resource itself (e.g., a box or case made by the owner)
d) any other available source (e.g., a reference source)."

Onder categorie d vallen naslagwerken e.d., maar kan ook de 'wetenschap van de catalogiseerder' zijn. Een voorbeeld hiervan is dat de naam van een illustrator niet in een publicatie voorkomt, maar dat de catalogiseerder aan de illustraties herkent wie ze heeft gemaakt.